Aplicația care-ți arată Pământul așa cum nu l-ai mai văzut

de: Daniel Ștefan
09 06. 2018

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre planeta noastră, dar n-ai chef să vizionezi documentare plictisitoare, există o aplicație care-ți arată Pământul dintr-o perspectivă nemaivăzută.

Pentru cei care își îndreaptă atenția prea mult către alte planete și sisteme solare, a fost creată o aplicație interactivă care arată cât de puține știm, de fapt, despre planeta pe care locuim deja.

EARTH este proiectul companiei AstroReality, cu sediul în San Francisco, care pune la dispoziția utilizatorilor posibilitatea de a ține Pământul în propriile mâini, la propriu.

Este vorba de un mulaj miniatural, extrem de detaliat al planetei noastre, realizat cu precizie prin printare 3D. Chiar și culorile mulajului sunt realizate cu vopsele ecologice. Totul, de dragul Pământului, doar despre el e vorba.

Terra în miniatură funcționează împreună cu o aplicație ingenioasă care va fi disponibilă pe Android și iOS. Aplicația are la bază inteligența artificială, realitate augmentată și folosește camera foto a telefonului. În timp ce privește mulajul prin ecranul smartphone-ului, vei vedea cum mica planetă din fața ta prinde viață, exact ca Pământul pe care locuim.

Aplicația te ajută să înțelegi mai ușor și într-un mod mult mai plăcut cum a evoluat Pământul și diferitele forme de viață, de-a lungul miliardelor de ani. Aplicația îți oferă informații despre animale, plante, geologie, mediu, omenire și evoluția meteorologică a planetei noastre.

De exemplu, dacă vrei să afli cum a fost cu migrația animalelor de acum 550 de milioane de ani, pui telefonul să scaneze mulajul, iar el îți va reda pe ecran traseul migrației balenelor Humpback spre Oceanul Pacific, care a început în iarna lui 1776.

Dacă vrei să vezi cum era vremea în Paleozoic sau cât dioxid de carbon era în atmosferă în urma cataclismului din Cambrian, EARTH îți vine în ajutor. Secretele planetei sunt chiar în mâna ta.

Creatorii proiectului spun că intenția lor a fost de a crea un nou concept de glob pământesc miniatural. Întâi a fost globul fizic, după care învățam o geografie sumară, apoi, au apărut hărțile electronice, care azi sunt cele mai detaliate și mai eficiente și se actualizează periodic. EARTH combină cumva ambele variante, pentru a dezvăluit poveștile trecutului Pământului.